Mikä on messu?

Messussa luettavissa Raamatunteksteissä ja saarnassa kuullaan Jumalan Sanaa. Rukouksissa muistetaan omia ja yhteisiä asioita. Myös virsissä ja liturgisissa lauluissa rukoillaan, kiitetään ja ylistetään Jumalaa hänen pelastusteoistaan Jeesuksessa. Vielä suurempaa kuin meidän tekemisemme messussa onkin se, että Jumala on itse toimii messussa. Pyhän Henkensä kautta synnyttää ja vahvistaa uskoamme sekä rohkaisee ja varustaa meidät arkiseen elämäämme ja lähimmäistemme palvelemiseensa.

Luterilaisina kristittyinä uskomme, että ehtoollisella jaettava siunattu leipä on Kristuksen todellinen ruumis ja siunattu viini hänen todellinen verensä. Siksi ehtoollinen on yhtä aika pyhin ja ihanin paikka maan päällä. Missään muualla emme voi olla yhtä lähellä Jeesusta, joka kerran kuoli ristillä meidän syntiemme sovittamiseksi. Kun kuulet sanat ”sinun puolestasi annettu ja vuodatettu” saat olla varma, että hänen hankkimansa syntien anteeksiantamus kuuluu juuri sinulle.

Ehtoollinen on tarkoitettu kastetuille ja konfirmoiduille luterilaisille kristityille. Jos sinua ei ole kastettu ja konfirmoitu tai kuulut toiseen kirkkokuntaan olet kuitenkin lämpimästi tervetullut siunattavaksi. Voit ilmaista tämän ehtoollispöytään polvistuttuasi asettamalla oikean kätesi vasemmalle olkapäällesi tai sanomalla ”siunataan”. Samalla tavalla siunataan rippikoulua käymättömät lapset, jotka eivät ole saaneet ehtoollisopetusta.

Ehtoolliselle tullessasi sinun tulee ymmärtää nauttivasi siinä Herran Jeesuksen ruumiin ja veren ja että syntisenä tarvitset hänen armoaan. Älä kuitenkaan jää mittaamaan omia tuntemuksiasi, uskoasi tai epäuskoasi ja jää sen takia pois ehtoolliselta. Tule Herran käskyn perusteella ja hänen kutsustaan, että hän saisi sinua armahtaa, hoitaa ja vahvistaa. Juuri ehtoollisessa saat sen mitä tarvitset!

Ehtoollispöydästä ja koko messusta meidät lähetetään arkeemme hoitamaan omia velvollisuuksiamme Jumalaa niissä palvellen. Messu tulee juuri lähettämistä tarkoittavasta sanasta. Saamme olla Jeesuksen omia ja hänen todistajiaan sellaisina kuin olemme siellä missä olemme.